Tajska, Laos in Vietnam – dvomesečno potovanje

Moja študentska leta so se iztekala, zato sva se oktobra 2017 odpravila na malo daljše potovanje, ki je trajalo 2 meseca. Martin je bil že takrat samostojni podjetnik, zato se je lažje prilagodil in si vzel prosto. Odločila sva se, da tokrat skočiva v JV Azijo. Našla sva ugodne letalske vozovnice in odletela sva kar iz domačega Brnika. Potovanje sva začela v Bangkoku in nato krenila proti severu Tajske. Tam sva prečkala mejo v Laos, iz umirjenega  Laosa pa sva pot nadaljevala od severa Vietnama proti jugu, od koder sva tudi letela domov.

Chiang Mai, Tajska


TAJSKA

1. Bangkok
Bangkok – mesto, ki nikoli ne spi je glavno in največje mesto Tajske. Prenočila sva blizu popotnikom zelo znane ulice Khao San Road. Tu se nahaja  mnogo lokalov, restavracij in “štantov” z ulično prehrano. Na ulici vlada zelo prijetna atmosfera. Bangkok nama je bil kljub skomercializiranosti všeč, vendar je bil za naju prevelik, zato sva kaj hitro z nočnim avtobusom krenila proti severu Tajske.

Khao San Road
hrana prihodnosti 😀
je rekel, da je hrustljav in ima okus po zažganem
v Bangkoku sva predvsem uživala v ulični hrani; na sliki spomladanski zavitki in zeloooooo pekoča juha Tom Yum

2. Chiang Mai
Prva postojanka na severu je bil turistični, a zelo prijeten Chiang Mai. Opisala bi ga kot mesto templjev in masaž. Pohajkovala sva po mestu, si privoščila kakšen dober Pad Thai in se sproščala na masaži. Obiskala sva tudi ogromen, tako imenovani “Weekend market”. To je res res velika tržnica, ki se dogaja le med vikendom. Na nedeljski večerni tržnici so predvajali državno himno. Vse se je ustavilo – obiskovalci tržnice, prodajalci ter celo ulični kuharji so odložili ponve in prijemalke. Ko se je himna končala, se je kraval nadaljeval. S tem so pokazali spoštovanje do tajskega kralja.

Weekend market
Pad Thai – rezanci z različnimi dodatki
kulturni center v Chiang Maiu zvečer
meni najbolj všečen tempelj v Chiang Maiu
ulična hrana je na Tajskem izredno okusna
tuktuk je zelo priljubljeno azijsko prevozno sredstvo

3. Chiang Rai
Z lokalnim avtobusom sva se po nekaj dneh odpeljala proti Chiang Raiu. Mesto je najbolj znano po Belem templju (“White temple”), odpravila pa sva se tudi na večerno tržnico. Mestece nama je predvsem služilo kot izhodišče za enodnevni izlet na tromejo in za nekajdnevni izlet z motorjem v bolj hribovit del Tajske.

White temple
večerna tržnica nudi tudi veliko lokalov z azijsko prehrano

4. Zlati trikotnik
Z motorjem, ki sva ga najela v Chiang Raiu sva odbrzela na tromejo Tajske, Laosa in Mjanmara. Tromeja leži na področju Zlatega trikotnika, tu pa naj bi nekoč neomejeno gojili opij.

na poti sva večkrat vedrila
tromeja
stojiva na Tajskem, levo je Mjanmar, desno pa Laos
fotografija pove vse

5. Mae Salong
Vso večjo prtljago sva pustila v Chiang Raiu, midva pa sva se za nekaj dni z motorjem odpravila v bolj hriboviti del Tajske. Pristala sva v gorski vasici Mae Salong, ki leži na nadmorski višini 1800 metrov.

čajne plantaže ob poti
najino prevozno sredstvo za nekaj dni in najboljši šofer
raziskovanje okolice v Mae Salong
Mae Salong, vonj po domu 😀

6. Chiang Khong
Najina zadnja postojanka na Tajskem je bil obmejni Chiang Khong, od koder sva se po pestri noči s popotniki, ki sva jih spoznala v hostlu s spalnim avtobusom “premetavajoče se” odpeljala v Laos novim dogodivščinam naproti.

čez reko se vidi Laos
še eno prevozno sredstvo

LAOS

1. Luang Prabang
Dokaj naspana sva po 12-urni nočni vožnji iz Tajske prispela v prijazno mestece, imenovano Luang Prabang. V tem zelenem kraju sva jedla popularne sendviče, opazovala dih jemajoče sončne zahode ob reki Mekong, se naplavala pod slapom Kuang Si, ki se nahaja zelo blizu in bila priča jutranjemu darovanju menihom.

v nočnem avtobusu je bilo nekaj podobnega pogradom
sončni zahod ob Mekongu
specialitete na lokalni tržnici
Kaj je to hasap?
Kuang Si
darovanje menihom se začne pred zoro
žganje za zdravljenje impotence (povedal stric, ki ga je prodajal)

2. Vang Vieng
Vang Vieng je sicer znan kot žurerski kraj, midva pa sva ga doživela kot prelepo kraško pokrajino z najlepšim razgledom iz najine terase. Tako nama je bil všeč, da sva podaljšala bivanje in si privoščila “dopust na dopustu”.  Kopala sva se v modrih lagunah, kolesarila po zelo razritih makadamskih poteh in lezla na okoliške hribe.

Vang Vieng
razgled s terase
“Blue Lagoon” – modra laguna, kjer sva se tudi kopala
prepad zavarovan le s 4 lesenimi palicami
kosilo z razgledom

3. Vientiane
Je glavno mesto Laosa, ki leži tik ob meji s Tajsko. Izkoristila sva ga bolj za vmesno postojanko, saj sva od tu vzela nočni avtobus do Hanoia v Vietnamu, s katerim vožnja je trajala kar 24 ur!

čez reko se opazi Tajska
v glineni posodi je vrela voda, noter “vržeš” hrano po izbiri, si skuhaš juho in vse poješ; bilo je zelo okusno
spalni avtobus iz Laosa v Vietnam

Čez mejo…
Prečkanje meje iz Laosa v Vietnam je bilo zame zelo zabavno doživetje. Ob 2. uri zjutraj smo prišli do laoško-vietnamske meje. Počakati smo morali do 7. ure, da so začeli obratovati. Do takrat nas voznik ni spustil ven iz avtobusa. Potem pa se je začelo. Vsi smo morali ven iz avtobusa in v pisarno po izstopni žig. Kakšna vrsta neki, eden čez drugega smo se rinili. Hecno se mi je zdelo tudi to, kako so domačini “švercali” cele škatle “nevemčesa”, in sicer tako da so jih na skrivaj dali tja, kjer naj bi bila že pregledana prtljaga. Kot ovce smo se sprehodili po nikogaršnji zemlji, da smo vstopili v Vietnam. Za ostale ne vem, a midva sva morala plačati 1 dolar, da sva v potni list dobili žig. Ko je avtobus odpeljal pa se je takoj občutilo, da smo iz Laosa prišli v divji Vietnam, saj je voznik iz umirjene vožnje preklopil na Hitri in drzni, hupa pa je bila glavno pravilo. Isti voznik, druga pesem, vsaka verzija pa po svoje zanimiva. 

VIETNAM

1. Hanoi

Hanoi je glavno mesto Vietnama z zelo simpatičnim starim delom, kjer sva tudi bivala. Sprehajala sva se po mestu, si privoščila ulično hrano, se načudila pečenim psom, ki so v Vietnamu specialiteta ter se odpravila na enodnevni izlet v Halong Bay.

prodajalka sadja
če stopiš skozi vrata moraš paziti, da te ne povozi vlak
vietnamska juha Pho nama zaradi koriandra ni bila tako všeč
Halong Bay – tropski kras; apnenčasti otočki, dvigajoči se iz morja

2. Ninh Binh

Ninh Binh je miren kraj v tipični kraški pokrajini. Okolico sva raziskovala s kolesom, s čolnom pa sva se vozila skozi jame Trang Ana, ki spada pod Unescovo zaščito.

v okolici Ninh Binha je ogromno simpatičnih potk
razgledi na kras so prelepi kamorkoli se obrneš
v Trang Anu so snemali drugi film o King Kongu
pot s čolnom je peljala skozi mnogo jam
ko sva kolesarila sva ob poti srečala nemalo živali

Z nočnim vlakom sva se odpeljala proti mestecu Hue, kjer sva le prenočila, naslednja destinacija pa je bil kraj Mui Ne.

vlak je bil zelo udoben

4. Mui Ne

V Mui Ne sva prišla sredi noči in zato nisva mogla takoj najti prenočišča. Vendar vsaka stvar je za nekaj dobra, saj sva na plaži opazovala filmsko lep sončni vzhod ter ribiče, ki se odpravljajo na odprto morje.

Mui Ne, sončni vzhod
mesto je znano po ribičih…
… in sipinah

6. otok Phu Quoc

Iz Mui Ne naju je pot popeljala v Ho Chi Minh, največje in zelo živahno mesto, od koder sva letela na tropski otok Phu Quoc. Tam sva uživala na rajskih plažah ter si ogledala zapor iz vietnamske vojne.

Sao Beach, Vietnam
izlet s privatnim čolnom na okoliške mini otočke
skrite plaže postajajo čedalje bolj turistične
zapor na otoku; mučenje zapornikov med vojno je zelo nazorno pokazano z lutkami
vietnamska ohcet zgleda takole
izberi in pojej

7. še nekaj zadnjih dni v Ho Chi Minhu

Zadnja dva dni v Vietnamu sva si ogledala Chu Chi tunele, ki so jih uporabljali med vietnamsko vojno ter Mekong delto.

luknje in tunele so razširili za nas zahodnjake
samo tretjina nas je prišla do konca tunela; notri je bilo temno, klavstrofobično in zadušljivo
Vietnamci so bili med vojno zelo dobro organizirani
plavajoče tržnice na Mekong delti
ljudje živijo na čolnih, nekateri v zelo slabih razmerah
pitone uporabljajo za hrano in kreme za sončne opekline

Na potovanju sva zelo uživala in se naučila marsikaj novega. Četudi rada eksperimentirava in sva velika ljubitelja azijske in eksotične hrane, se je vseeno prileglo vrniti domov na pravo turško kavo, ričet, pražen krompir in “šnicle”. 😛

pa še ena za konec 🙂