7 razlogov, zakaj je Češki Krumlov super ideja za decembrski pobeg

Vsakemu, ki se sprašuje, na kateri božični sejem bi se odpravil v decembrskem času, vedno rečem: “Češki Krumlov! Tam je tako lepo!”

Zakaj mi je Češki Krumlov tako prirasel k srcu?

1. Češki Krumlov leži zelo blizu meje z Avstrijo, zato je od čeških mest ena izmed najbližjih, pa tudi ena najbolj čudovitih izbir za Slovence. Po mojih izkušnjah bi rekla, da razen po velikosti, prav nič ne zaostaja za Prago.

2. Čudovit center z bogato zgodovino ni brez razloga vpisan pod Unescovo zaščitno dediščino.

pogled na grad s prelepim stolpom

3. Center mesteca je tako majhen, da se celega lahko prehodi v dobri uri in prav zaradi tega ga lahko v nekaj dneh bolj podrobno spoznaš in temeljito raziščeš prav vsako njegovo uličico.

sprehod po mestu
pred enim izmed muzejev

4. V okolici je kar nekaj prijetnih in ugodnih nastanitev, iz katerih je prekrasen stari del mesta na dosegu roke. Mi smo bivali v prijetnih apartmajih Horni Brana. Od tam smo imeli neverjeten pogled na mestni center z gradom, poleg tega pa smo središče v 10 minutah dosegli kar peš!

pogled z balkona

5. Simpatične ulice, nad katerimi se vzpenja mogočen grad s pravljično pisanim stolpom, so prava paša za oči. Obisk ogromnega gradu s številnimi grajskimi dvorišči in ogromnim parkom je must-have tega izleta!

večerni sprehod, v ozadju pa grad s stolpom

o tem, da so Čehi res boemi (umetniki) ni nobenega dvoma
v grajskem kompleksu
ob ogledovanju okolice gradu se sprehajaš z enega grajskega dvorišča na drugo

6. V decembrskem času se tam nahaja mini božični sejem s prikupnimi lesenimi hišicami, kjer si lahko naročiš hrano ali pijačo. Vzdušje pa popestri tudi nežna praznična glasba.

v ljubkih lesenih hišicah lahko naročiš hrano in pijačo
sejem je do izraza še bolje prišel zvečer

6. V bližini Čeških Budejovic, ki so oddaljene 30 minut vožnje z avtomobilom, se nahaja po mnenju mnogih najlepši grad na Češkem – Hluboka nad Vltavov.