10 idej za vozičkanje po Sloveniji

1. Od Kopra do Žusterne

Od brezplačnega makadamskega parkirišča v centru Kopra se do Žusterne ob morju vije prijetna asfaltirana pot. Najprej se lahko sprehodite po čudoviti koprski promenadi, nato pa ob obali do Žusterne. V eno smer je pešpot dolga približno 2 kilometra.

2. Jezersko – okoli Planšarskega jezera

Okoli jezera lahkoten sprehod po asfaltirani cesti traja približno 30 minut. Brezplačno parkirišče se nahaja ob gostišču, kjer se lahko tudi okrepčate in oči spočijete ob dih jemajočem pogledu na okoliške gore in hribe.

3. Logarska dolina

Če se odločite zapeljati malo bolj v notranjost doline, je na začetku treba plačati vstopnino za motorna vozila, če parkirate pred vstopom v Logarsko dolino, pa vam ni treba plačati nič. Za osebna vozila vstop stane 7 €. S tem se prispeva k razvoju krajinskega parka. Ob cesti je več parkirišč in primernih mest, kjer lahko parkirate avto. Mi smo parkirali blizu hotela Plesnik in se malo sprehodili v okolici, seveda pa nismo ostali ravnodušni ob fantastičnih razgledih, saj je po mojem mnenju Logarska dolina ena najlepših v Sloveniji. Če želite priti do slapu Rinka, ki je tudi biser te doline, naj opozorim, da zadnjih 10 minut hoje dostop z vozičkom ni mogoč. Za tiste z malčki in z malo večjimi otroki, pa se v Logarski dolini zagotovo splača obiskati tudi Pravljični gozd.

4. Štanjel

Okoli slikovite vasice Štanjel vodi simpatična krožna pot, ki ponuja tudi krasne razglede. Če se sprehajaš v bolj počasnem ritmu, sprehod traja približno 30 minut. Splača pa se zaviti tudi v kakšno tipično primorsko ulico, si ogledati Ferrarijev vrt ali obiskati katero od vinskih domačij.

5. Park Brdo pri Kranju

Park ponuja ogromno sprehajalnih poti v zavetju prijetne zelenja in sence. Večinoma so asfaltirane. Vstopnina za odraslo osebo znaša 3,5 €. Pred obiskom je priporočljivo preveriti, ali na dan obiska poteka kakšna protokolarna prireditev, saj je v tem primeru park zaprt.

6. Arboretum Volčji potok

Arboretum se nahaja blizu mesta Kamnik. Tudi tukaj je zelo veliko sprehajalnih poti, vozičkanje po arboretumu pa naredi še prijetnejše opazovanje različnih cvetlic in dreves. Zelo primeren je tudi za starejše otroke, saj jim sprehod popestri veliko igrišče v senci in razstava kitov ter dinozavrov v naravni velikosti. Vstopnina za odrasle je 8,5 €, za osnovnošolske otroke 6 €, za predšolske od 3. leta naprej pa 4 €.

7. Iz Kranjske Gore do jezera Jasna

Iz Kranjske Gore se do jezera lahko odpravite po poti, ki sicer ves čas poteka ob glavni cesti ali pa se sprehodite čez lep center Kranjske Gore ter nato naprej ob cesti. Dolžina poti v eno smer je dolga približno 2 kilometra. Namig za parkiranje v Kranjski Gori: Mi smo nekajkrat brezplačno parkirali zraven malega Mercatorja, na zadnji strani je večje parkirišče (Borovška cesta).

8. Od Portoroža do Pirana

Še ena prijetna, a malenkost daljša pot ob obali. V obe smeri sprehod ob umirjenem tempu traja približno 2 uri. Mogoče pa prav morski zrak ugodno vpliva na vašega dojenčka, da v vozičku sladko zaspi. 🙂

9. Blejsko jezero

Bled je sicer kliše slovenskih izletov, ampak kljub temu prelepa destinacija, poleg tega pa idealna za vozičkanje. Pot okoli jezera je dolga 4 kilometre. Na vzpetini lahko občudujete Blejski grad, ob jezeru pa si v katerem izmed lokalov privoščite slavno kremšnito.

10. Okoli Gradiškega jezera

Jezero leži v občini Lukovica, nedaleč stran od avtoceste. Tudi tu okoli jezera pelje krožna pot, ki je dolga 4 kilometre. V okolici ni nobenega lokala, zato priporočam, da s seboj vzamete kakšno hrano ali pijačo.