10 idej za vozičkanje po Sloveniji

1. Od Kopra do Žusterne

Od brezplačnega makadamskega parkirišča v centru Kopra se do Žusterne ob morju vije prijetna pot. Najprej se sprehodite po koprski promenadi, nato pa ob obali do Žusterne. V eno smer je pot dolga približno 2 kilometra.

2. Jezersko – okoli Planšarskega jezera

Okoli jezera sprehod traja približno 30 minut. Brezplačno parkirišče je ob gostišču, ki se nahaja neposredno zraven jezera. Tam se lahko tudi okrepčate.

3. Logarska dolina

Če se odločite zapeljati malo bolj v notranjost doline, je na začetku treba plačati vstopnino za motorna vozila. Za osebna vozila ta stane 7 €. S tem se prispeva k razvoju krajinskega parka. Ob cesti je več mest, kjer lahko parkirate avto, odvisno kaj je vaš cilj. Mi smo parkirali blizu hotela Plesnik in se malo sprehodili v okolici ter občudovali čudovit razgled na gore. Če želite priti do slapu Rinka, ki je tudi biser te doline, naj opozorim, da zadnjih 10 minut hoje dostop z vozičkom ni mogoč. Za tiste z malčki in z malo večjimi otroki pa se v Logarski dolini zagotovo splača obiskati tudi Pravljični gozd.

4. Štanjel

Okoli Štanjela vodi krožna pot. Če se sprehajaš počasi, sprehod traja približno 30 minut. Splača pa se zaviti tudi v kakšno lepo primorsko ulico ali pa se malo spočiti in nagledati razgledov v Ferrarijevem vrtu.

5. park Brdo pri Kranju

Park ponuja ogromno sprehajalnih poti. Večinoma so asfaltirane. Zelo primeren je poleti, saj je tu veliko sence. Vstopnina za odraslo osebo je 3,5 €. Pred obiskom je priporočljivo preveriti, ali na dan obiska poteka kakšna protokolarna prireditev, saj je v tem primeru park zaprt.

6. arboretum Volčji potok

Arboretum se nahaja blizu mesta Kamnik. Tudi tukaj je zelo veliko sprehajalnih poti, vozičkanje po arboretumu pa naredi še prijetnejše opazovanje različnih cvetlic in dreves. Zelo primeren je tudi za starejše otroke, saj jim sprehod popestri veliko igrišče v senci, razstava kitov ter dinozavrov v naravni velikosti in prikaz pravljičnih junakov. Vstopnina za odrasle je 8,5 €, za osnovnošolske otroke 6 €, za predšolske od 3. leta naprej pa 4 €.

7. od Kranjske Gore do jezera Jasna

Iz Kranjske Gore se do jezera lahko odpravite po poti, ki je ves čas ob glavni cesti ali pa se sprehodite čez lep center Kranjske Gore ter nato naprej ob cesti. Dolžina poti v eno smer je približno 2 kilometra. Namig za parkiranje v Kranjski Gori: Mi smo nekajkrat brezplačno parkirali zraven malega Mercatorja, na zadnji strani je večje parkirišče (Borovška cesta).

8. od Portoroža do Pirana

Še ena prijetna, a malenkost daljša pot ob obali. V obe smeri sprehod ob umirjenem tempu traja približno 2 uri. Mogoče pa prav morski zrak ugodno vpliva na vašega dojenčka, da v vozičku sladko zaspi. 🙂

9. Blejsko jezero

Bled je sicer kliše slovenskih izletov, ampak kljub temu prelepa destinacija, poleg tega pa idealna za vozičkanje. Pot okoli jezera je dolga 4 kilometre. Na vzpetini lahko občudujete Blejski grad, ob jezeru pa si v katerem izmed lokalov privoščite slavno kremšnito.

10. okoli Gradiškega jezera

Jezero leži v občini Lukovica, nedaleč stran od avtoceste. Tudi tu vodi krožna pot, ki je dolga 4 kilometre. V okolici ni nobenega lokala, zato priporočam, da s seboj vzamete kakšno hrano ali pijačo.