Top 6 stvari v Istanbulu po našem izboru

1. Bazarji

Istabul je raj za ljubitelje nakupov. V Istanbulu se raztezajo neskončne ulice trgovinic, tržnic in drugih lokalov. Poleg lahkotnega sprehajanja po tovrstnih živahnih ulicah, smo obiskali tudi tri izmed najbolj turističnih bazarjev: Bazar začimb ali Egipčanski bazar, Veliki bazar in Arasta bazar.


2. Sladke dobrote

Ko si v Turčiji, je greh, če si ne privoščiš kakšne njihove sladice – mi smo se nemalokrat posladkali z baklavo, lokumom, njihovim značilnim sladoledom in halvo. Značilne turške sladice, ki smo jih velikokrat opazili v izložbah slaščičarn pa so tudi pudingi različnih barv in okusov ter mlečni riž.

3. Prijazni domačini

Turki so zelo prijazen narod. Naravnost obožujejo otroke, zato smo bili zaradi Hane velikokrat deležni kakšne majhne pozornosti. Poleg tega so zelo radodarni in vedno pripravljeni pomagati. To je naša čudovita izkušnja, zaradi katere nam je turška pravljica še bolj prirasla k srcu.

4. Križarjenje po Bosporju

Križarjenje po Bosporju je prijetna izkušnja, za katero si, če ste v stiski s časom lahko vzamete slabo uro časa (s trajektom sem in tja) ali pa si privoščite tisto pravo križarjenje, kjer res cel dan preživiš v slavni morski ožini, ki ločuje Evropo od Azije. Mi smo si cel dan rezervirali za obisk azijskega dela Istanbula. Na drugo stran smo odpluli s trajektom, tako da smo “križarili” le kratek čas. 🙂 Iz pomola Eminönü (blizu glavnih turističnih znamenitosti) do predela Kadiköy na azijski strani vozi trajekt, vožnja pa traja 20 minut. Če uporabljate Istanbulkart, se samo približate k čitalcu in vstopite skozi pomična “vratca”. Počakate v čakalnici in se vkrcate na trajekt, ko se prispeli potniki izkrcajo.

5. Sultanahmet

Čeprav predel Sultanahmet velja za najbolj turističen del Carigrada, je vzdušje tam zelo prijetno, zato smo se vsak dan sprehodili mimo. Med Haghio Sophio in Modro mošejo se nahaja tudi park z veliko klopicami, od koder lahko opazuješ vrvež vseh vrst ljudi ter poslušaš klic k molitvi, ki se vije iz minaretov.


6. Ogromne mošeje

Prve stvari, ki so mi padle v oči so bile mošeje vseh velikosti, ki jih vidiš res na vsakem koraku. Modra mošeja in Haghia Sophia spadata celo med najbolj znamenite na svetu.