Top 6 stvari v Istanbulu po našem izboru

1. Bazarji

Istabul je raj za ljubitelje nakupov. V Istanbulu se raztezajo neskončne ulice trgovinic, tržnic in drugih lokalov. Poleg lahkotnega sprehajanja po tovrstnih živahnih ulicah, smo obiskali tudi tri izmed najbolj turističnih bazarjev: Bazar začimb ali Egipčanski bazar, Veliki bazar in Arasta bazar.

tradicionalni umetniški izdelki

2. Sladke dobrote

Ko si v Turčiji, je greh, če si ne privoščiš kakšne njihove sladice – mi smo se nemalokrat posladkali z baklavo, lokumom, njihovim značilnim sladoledom in halvo. Značilne turške sladice, ki smo jih velikokrat opazili v izložbah slaščičarn pa so tudi pudingi različnih barv in okusov ter mlečni riž.

lokum

3. Stik s prijaznimi domačini

Turki so zelo prijazen narod. Naravnost obožujejo otroke, zato smo bili zaradi Hane velikokrat deležni kakšne majhne pozornosti. Poleg tega so zelo radodarni in vedno pripravljeni pomagati. To so naše izkušnje.

zabaven prodajalec sladoleda

4. Križarjenje po Bosporju

En dan smo si rezervirali za obisk azijskega dela Istanbula. Na drugo stran smo odpluli s trajektom. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Bosporska ožina

5. Sultanahmet

Čeprav predel Sultanahmet velja za najbolj turističen del Carigrada, je vzdušje tam zelo prijetno, zato smo se vsak dan sprehodili mimo. Med Haghio Sophio in Modro mošejo se nahaja tudi park z veliko klopicami, od koder lahko opazuješ vrvež vseh vrst ljudi ter poslušaš klic k molitvi, ki se vije iz minaretov.

Haghia Sophia in eden izmed mnogih prodajalcev koruze in kostanja
Sultanahmet – Teodozijev obelisk

6. Ogromne mošeje

Prve stvari, ki so mi padle v oči so bile mošeje vseh velikosti. Modra mošeja in Haghia Sophia spadata celo med najbolj znamenite na svetu.

Modra mošeja zvečer
ena manjša nekje na poti