Istanbul – koristne informacije

1. Prevoz iz novega letališča do starega dela Sultanahmet

Iz novega letališča v Istanbulu do centra mesta vozi linija avtobusov, ki se imenuje Havaist. Avtobusi vozijo zelo pogosto, poleg tega pa so precej ugodni, cena vozovnice v eno smer stane samo 18 TL (1 € je približno 7 TL), kupi pa se jo na okencu tik ob izhodu iz letališča, v čisto spodnjem nadstropju. Tam so tudi avtobusi.

Druga opcija je taksi ali zasebni hotelski prevoz, cene pa se gibljejo od 30 do 40 evrov.

2. Javni prevoz in Istanbulkart

Če boste uporabljali javni prevoz, se najbolj splača kupiti Istanbulkart, saj ta velja za trajekt, avtobus, tramvaj itd. Kartico lahko uporablja več oseb. Kupite jo na rumenih avtomatih ali v kioskih. Mi smo se poslužili avtomata na pomolu Eminönü in pri železniški postaji zraven prej omenjenega pomola. Cena kartice je 6 TL, potem pa se jo na avtomatu z gotovino napolni glede na to, koliko voženj potrebujete. Ena vožnja stane nekaj lir.

Pozor! Pri avtomatih na turiste prežijo tudi zelo “prijazni” strici, ki pristopijo k tebi in hočejo pomagati, v resnici pa te prenesejo okoli za približno 50 TL. Pri nas jim ni uspelo, saj sva se prej pozanimala kakšne so cene.

zadnja stran kartice, kjer je napisana tudi povezava do bolj podrobnih informacij

3. Bankomati

Nekatere banke na bankomatih zaračunajo zelo visoke provizije, po naših izkušnjah pa imajo najnižjo bankomati Halkbank in Garanti. Našli smo jih na pomolu Eminönü.

4. S trajektom čez Bospor

Iz pomola Eminönü do predela Kadiköy na azijski strani vozi trajekt, vožnja pa traja 20 minut. Če uporabljate Istanbulkart, se samo približate k čitalcu in vstopite skozi pomična “vratca”. Počakate v čakalnici in se vkrcate na trajekt, ko se prispeli potniki izkrcajo.

5. Nastanitev

Bivali smo v prijetnem in preprostem mini hotelu Wonder Wood Hotel. Od Modre mošeje je oddaljen le 5 minut hoje. Nastanitev v mestu je res veliko, mi pa rezervacijo najpogosteje opravimo na spletni strani Booking.