Vikend oddih v Budimpešti – 5 vtisov

Budimpešta, glavno mesto Madžarske, je od osrednje Slovenije oddaljena 450 kilometrov, pot do tja pa traja približno 4 ure. Mesto je zaradi svoje bližine, čudovite zgodovinske arhitekture in krasnega vzdušja, ki je značilno za stara evropska mesta, idealna izbira za vikend oddih.

Kaj se mi je v Budimpešti najbolj vtisnilo v spomin?

1. Mostovi čez Donavo

Glavnemu mestu Madžarske bi lahko rekli tudi mesto mostov. Čez Donavo je speljanih ogromno mostov, ki povezujejo dva dela prestolnice – Budim in Pešto. Od vseh je najbolj poznan Szechenyjev verižni most, ki je eden izmed glavnih simbolov mesta.


2. Vzpon na Gerhardov hrib

Gerhardov hrib je ena izmed znamenitosti, ki se dviga nad Donavo. Razgled na mesto je veličasten in moram reči, da se splača malo “zašvicati”, ko lezeš na vrh (vzpon je sicer enostaven in kratek, ki ga lahko prehodiš v natikačih, ne bom pa trdila, da se sredi soparne avgustovske vročine konkretno ne spotiš.:)) Na vrhu imajo svoj dom citadela, trdnjava, vinska klet, restavracija in tudi hotel.

3. Madžarski golaž

Tukaj ne potrebujem izgubljati besed. Mislim, da povprečen Slovenec zelo dobro pozna okus slastnega golaža, vsaka prava tradicionalna gospodinja pa ga je seveda tudi že večkrat skuhala. Vendar je vseeno prav poseben “gušt” poskusiti madžarski golaž prav na Madžarskem.

4. Železni čevlji na obrežju Donave

Čevlji so postavljeni kot spomenik žrtvam, ki so jih ubili ob reki med 2. svetovno vojno. To pa ni edini spomin na holokavst. V mestu je tudi največja judovska četrt v Evropi ter muzej in razstava o madžarskem holokavstu.

5. Sprehod po starem delu mesta

Budimpešta je mesto z bogato zgodovino, mogočno arhitekturo, ki jo krasijo simpatične ulice s trgovinicami s spominki in lokali z dobro hrano, zato se je užitek sprehajati po centru mesta, opazovati vrvež ljudi in si privoščiti kaj okusnega za pod zob.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s