Vietnam – uporabne informacije o prevozih

V Vietnamu sva izkusila skoraj vse vrste transporta – po kopnem, morju in zraku. Pot sva začela v Hanoju na severu države, končala pa na jugu, v mestu HoChiMinh.

VLAKI

Železniški sistem je v Vietnamu zelo dobro urejen, način potovanja pa udoben in preprost. Ko kupuješ karte (midva sva jih vedno kupila direktno na postaji), lahko izbiraš med malo tršimi, vendar še vedno dokaj udobnimi sedeži za krajše relacije, mehkimi sedeži, ki so podobni tistim na letalu in spalnimi pogradi. Tudi spalni pogradi se delijo na tri stopnje, glede na to, kje ležiš. Malo večji Evropejci se zagotovo najbolje počutimo na najnižji postelji.

  • Na relaciji Hanoi – Ninh Binh sva izbrala trše sedeže in za 100 km dolgo pot odštela 5 EUR po osebi.
  • Na relaciji Ninh Binh – Hue sva izbrala spalne pograde, saj sva se peljala z nočnim vlakom. Za 570 km dolgo pot sva zapravila 21 EUR po osebi.
  • Od Hue do Mui Ne sva se peljala z vlakom z mehkimi sedeži in za 830 km dolgo pot plačala 22 EUR po osebi.

AVTOBUS

Avtobus sva uporabila za krajše ali mestne vožnje.

  • Iz Mui Ne sva proti HoChiMinhu avtobus rezervirala pri lokalni agenciji. Več o tem tukaj. Pot je nanesla 4 EUR po osebi.
  • Iz centra HoChiMinha do letališča (in obratno) vozijo zelo poceni avtobusi (1 EUR na osebo). Značilni so rumeni avtobusi s številko 109 in 49 ter javni avtobusi s številko 152.

TAKSI

Taksijev sva se poslužila tam, kjer ni bilo drugega javnega prevoza.

  • V Ninh Binhu je 15-minutna vožnja od železniške postaje do najine nastanitve stala 3 EUR.
  • V Mui Ne sva z vlakom prispela sredi noči, zato ni bilo nobenega drugega prevoza. Železniška postaja je bila čisto prazna in eden in edini taksi naju je do 1 uro oddaljenega mesta odpeljal za 20 EUR.
  • Na otoku Phu Quoc sva na letališču najela taksi in do 30 minut oddaljene sobe plačala 6 EUR.

MOTOR

Vožnja motorja v Vietnamu je bila zelo divja. Tu ni pravila (vsaj midva jih nisva dojela :)). “Tko je jači taj tlači.”

  • Skuter sva si izposodila v kraju Mui Ne, in sicer kar v namestitvi. Najem je bil 5 EUR na dan. To, da ima marsikatera namestitev tudi možnost izposoje motorja je zelo velika logistična prednost.
  • Na otoku sva se z motorjem nekajkrat odpeljala do najlepših plaž, zato sva si tudi tu kar pri nastanitvi skuter izposodila za 6 EUR na dan.

KOLO

Kolesa sva se poslužila za raziskovanje kraške pokrajine v Ninh Binhu. Plačala nisva nič, saj so v sobah kolesa izposojali zastonj. Drugače pa se cene gibljejo okoli nekaj evrov na dan.

ČOLN

Zasebni čoln sva za en dan najela za raziskovanje mini tropskih otočkov v okolici otoka Phu Quoc. Plačala sva 40 EUR za cel dan. Posodili pa so nama tudi maske in dihalke, tako da sva lahko raziskovala tudi čudovito pisan mini koralni greben.

LETALO

Notranji let sva imela iz mesta HoChiMinh do otoka Phu Quoc. Povratna vozovnica je nanesla 40 EUR po osebi. Letela sva z letalsko družbo Jetstar Airways.

*Napisane cene so približne.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s