Tropski otok Phu Quoc – raj na eni strani, krvava zgodovina na drugi

Na otok Phu Quoc, ki leži južno od celinskega dela Vietnama, sva z letalom odletela iz milijonskega velemesta HoChiMinh. Iz najine preproste sobice sva se z motorjem skoraj vsak dan odpravila raziskovat bisere, ki jih ponuja otok.

Na Phu Quocu sva preživela 10 čudovitih dni in videla veliko lepih in predvsem zanimivih, včasih celo bizarnih stvari.

Za ta prispevek o Phu Quocu pa sem izbrala doživetja, ki so na nama pustila največji pečat.

1. Sao Beach

Sao Beach velja za eno najlepših plaž na otoku. Ja, bela mivka in kokosove palme res naredijo svoje. 🙂 Po drugi strani pa se mi včasih zdi, da se domačini ne zavedajo lepot svojih krajev, saj sva en dan po dežju tu naletela tudi na ogromno naplavljenih smeti.


Sao Beach

2. Izlet s čolnom na Fingernail Island

V pristanišču, v mestu An Thoi na jugu otoka, sva se z domačinom dogovorila za privat izlet s čolnom. Ogledati sva si želela arhipelag, v spomin pa se nama je poleg snorkljanja po koralnem grebenu s svojo sanjsko plažo najbolj vtisnil otoček Fingernail Island. Verjetno je to mini otočje v zadnjih vzdihljajih preden še v ta konec pride masovni turizem.


3. Zapor Coconut Tree

Zapor Coconut Tree je bil namenjen političnim zapornikom med vietnamsko vojno. V zaporu so se dogajale brutalne stvari in mnogo zapornikov je umrlo, ker niso več prenesli mučenja in krutih kazni. Uporabljali so več kot 40 načinov mučenja, zapor pa je bil zelo znan po tigrovih kletkah. Te mučilne naprave so bile visoke le kakšne pol metra, v njih pa so zapornike zaprli tudi za več dni, kjer so trpeli v vseh vremenskih stanjih, lačni, žejni ter v lastnih iztrebkih.

zloglasne tigrove kletke
zapor je bil zelo varovan
stražni stolp
mučenje zapornikov
čiščenje iztrebkov
prikazan pobeg iz zapora

Ob vseh teh prizorih mi je na misel prišel Kantov citat, ki sem si ga zapomnila še iz fakultete: “Človek je edina zver, ki jo je treba vzgajati.” Človeška norost in krutost res ne pozna meja. Poleg zgodb zapornikov pa se me je dotaknilo tudi, ko sem opazila obiskovalce – domačine, ki so se na obisk zapora zelo čustveno odzvali. Sklepala sem, da so bodisi tu izgubili kakšnega svojca ali pa celo doživeli te grozote.

4. Vietnamci pojedo vse!

To, da Vietnamci pojedo vse kar leze in gre, nama je humorno razložil eden od domačinov. Menda so največja specialiteta pečeni psi, ki sva jih videla v Hanoju, na otoku pa kot se spodobi – tisoč in eno vodno specialiteto. Na spodnjih fotografijah pa restavracija – izberi in pojej.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s