Ideja za izlet po Sloveniji – stara slovenska mesta

1. Ptuj

Ptuj velja za najstarejše slovensko mesto. Sem se splača odpraviti ne le v času kurentovanja, ampak tudi kar tako, saj je staro mestno jedro zelo lepo. Povzpnete se lahko tudi na grad in si ogledate grajsko dvorišče in razgled na mesto, z doplačilom pa tudi notranjost gradu z muzejskimi zbirkami. Bolj aktivni pa se lahko povzpnejo tudi na bližnjo Ptujsko goro.

pogled na mesto

2. Kamnik

Kamnik je staro srednjeveško mesto. Sprehodite se lahko po najlepši kamniški ulici Šutna, se povzpnete na Stari grad, od koder občudujete razgled na Kamniško-Savinjske Alpe in si ogledate Mali grad in grad Zaprice.

razgled na Mali grad in staro jedro iz gradu Zaprice

3. Škofja Loka

Potem, ko si na Mestnem trgu privoščimo kavo in se sprehodimo po starem jedru, se odpravimo še na Škofjeloški grad. Ljubitelji kulture si lahko ogledajo tudi Loški muzej.

4. Štanjel

Zelo majhno kraško mestece, vendar polno lepih stvari. Ogledate si lahko prekrasen Ferrarijev vrt, občudujete razglede na okolico, degustirate vino in obiščete staro kraško hišo. Malo več o našem izletu tja pa tukaj.

Foto: Hančič Photography, fotografija pa narejena že pred nekaj leti v Ferrarijevem vrtu

5. Celje

Kot v vseh starih mestih, se tudi v Celju splača obiskati grad. V sklopu gradu si lahko ogledate tudi 2 zbirki. Če pa se odločite za sprehod po starem mestu, ta ponuja kar nekaj dobrih restavracij. V centru pa boste opazili tudi kip prve slovenske svetovne popotnice Alme Karlin, splača pa si tudi prebrati kakšno besedo o njenem življenju, saj je bila za tiste čase pravi fenomen.

6. Ljubljana

Staro jedro naše prestolnice se lahko pohvali kot eno najlepših v Evropi. Stara Ljubljana skriva veliko prelepih kotičkov, jaz pa se najraje povzpnem na Ljubljanski grad, najbolj všeč pa mi je to, da se tja lahko odpravimo po več različnih poteh in si v mislih predstavljamo zgodovino in se vrnemo v preteklost.

7. Piran

Meni osebno je Piran najlepše mesto na Obali, sigurno vredno ogleda. Več o našem izletu tja pa tule.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s