Benetke v drugačni luči

Benetke so ena izmed najbolj prepoznavnih in popularnih turističnih točk na svetu. Nekateri bi rekli, da so “zlajnane”, meni pa se zdijo tako čudovite, da jih tokrat nisem obiskala prvič, zadnjič pa verjetno da tudi ne. Vendar so prav tako, kot marsikatero drugo mesto, ob pandemiji korona virusa ostale skoraj prazne. Ravno zato, ker se po beneških ulicah v tem čudnem obdobju ne vijejo dolge kolone in gruče turistov, smo se podali sem na kratek oddih. Nastanili smo se v urejenem in prijetno zelenem avtokampu Fusina, skoraj direktno od tam pa do samega centra Benetk vozi vodni taksi, s katerim vožnja traja približno 20 minut.

Po simpatičnih ulicah in značilnih mostičkih so se v glavnem sprehajali domačini in le nekateri evropski turisti, povsod pa so bile obvezne zaščitne maske. Ponavadi si v lokalih na najbolj turisričnih točkah komaj našel svoje mesto, tokrat pa so bili na pol prazni. Slavne trgovinice z beneškimi maskami so samevale, v vodnih taksijih pa ni bilo prav nobene gneče, kar meni sicer sploh ni bilo tako napačno. 🙂 A kljub temu, da so Benetke dokaj prazne, da trenutno ni čutiti živahnega utripa mesta ter da je v kanalih videti občutno manj gondol kot prej, so kljub temu čudovite in mogoče ravno sedaj idealne za raziskovanje.

Vendar glavne znamenitosti mesta še vseeno obstajajo ali stojijo tam, kjer so prej. Več o njih pa spodaj.

1. Veliki kanal

Veliki kanal ali Canal Grande nosi ponosen naslov največje vodne ulice. Dolg je 4 kilometre, ob njem pa se nahajajo največje znamenitosti v mestu, med drugim tudi slavni most Rialto, v zgodovini znan po tem, da so se čezenj zaporniki zadnjič sprehodili in ujeli poslednje sončne žarke na prostosti.

2. Slavne gondole

Gondole so tisoč let stara tradicionalna vozila. Z njimi se lahko popeljete skozi neštete beneške kanalčke. So ena izmed največjih prepoznavnosti v Benetkah ter krasijo mnoge spletne strani turističnih agencij ter predstavitve Evrope v tujini.

3. Skrivnostne beneške maske

Skrivnostne beneške maske skrivajo veliko zanimivosti. Ena izmed njih je ta, da so jih ljudje včasih nosili v vsakdanjem življenju, predvsem zato, da jih ne bi ujeli pri kakšnih nečednostih, kot so skoki čez plot ter obiski igralnic in drugih nečastnih prostorov. V 14. stoletju pa so oblasti v prikrivanju identitete pod maskami videle veliko moralno spornost in so prepovedale nošnjo, razen na pustnih karnevalih. Kazni za kršenje so bile zelo visoke, celo krute – na primer ženske so pretepali od mosta Rialto do trga Sv. Marka, tam pa so jih priklenili na sramotilni steber.

Zanimiva in ena izmed najbolj prepoznavnih je t.i. zdravniška maska. Uporabljati so jo začeli med kugo, notri pa so dali zelišča, ki naj bi filtrirala okužen zrak.

V mnogoh trgovinicah z beneškimi maskami si lahko ogledate tudi njihovo izdelavo ali pa si kupite kakšno za spomin.

4. Trg Svetega Marka

Trg Svetega Marka je najbolj obiskan trg na svetu. Na njem se nahajajo ene izmed najbolj mogočnih stavb v mestu, v oči pa najbolj bodeta bazilika in stolp.

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s