Benetke v drugačni luči

Benetke so ena izmed najbolj prepoznavnih in popularnih turističnih točk na svetu. Vendar so prav tako, kot marsikatero drugo mesto, po pandemiji koronavirusa kar naenkrat ostale prazne. Ravno zato, ker ni veliko ljudi, ker je Italija na zelenem seznamu in ker prebivalci dobro skrbijo za varnost, smo se podali sem. Bivali smo v urejenem in zelenem avtokampu Fusina, direktno od tam pa do samega centra Benetk vozi vodni taksi.

Na ulicah se v glavnem sprehajajo domačini in le evropski turisti, povsod pa so seveda obvezne maske. Ljudje med seboj držijo določeno distanco, lokali pa so po večini prazni. Slavne trgovinice z beneškimi maskami samevajo, vodni taksiji pa so na pol prazni. A kljub temu, da so Benetke dokaj prazne, da trenutno ni čutiti živahnega utripa mesta ter da je v kanalih videti občutno manj gondol kot prej, so kljub temu čudovite in mogoče ravno sedaj idealne za raziskovanje.

Vendar glavne znamenitosti mesta še vseeno obstajajo ali stojijo tam, kjer so prej.

Nekaj zanimivosti:

1. Veliki kanal

Veliki kanal ali Canal Grande je največja vodna ulica. Dolg je 4 kilometre, ob njem pa se nahajajo največje znamenitosti v mestu, med drugim tudi slavni most Rialto.

2. Slavne gondole

Gondole so tisoč let stara tradicionalna vozila. Z njimi se lahko popeljete skozi neštete beneške kanalčke.

3. Skrivnostne beneške maske

Skrivnostne beneške maske skrivajo veliko zanimivosti. Ena izmed njih je ta, da so jih ljudje včasih nosili v vsakdanjem življenju, predvsem zato, da jih ne bi ujeli pri kakšnih nečednostih, kot so skoki čez plot ter obiski igralnic in drugih nečastnih prostorov. V 14. stoletju pa so oblasti v prikrivanju identitete pod maskami videle veliko moralno spornost in so prepovedale nošnjo, razen na pustnih karnevalih. Kazni za kršenje so bile zelo visoke, celo krute – na primer ženske so pretepali od mosta Rialto do trga Sv. Marka, tam pa so jih priklenili na sramotilni steber.

Zanimiva in ena izmed najbolj prepoznavnih je t.i. zdravniška maska. Uporabljati so jo začeli med kugo, notri pa so dali zelišča, ki naj bi filtrirala okužen zrak.

4. Trg Svetega Marka

Trg Svetega Marka je najbolj obiskan trg na svetu. Na njem se nahajajo ene izmed najbolj mogočnih stavb v mestu, v oči pa najbolj bodeta bazilika in stolp.

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s