Vikend v Goriških Brdih – ideja za izlet

Goriška Brda so ena izmed mojih najljubših izletniških točk v Sloveniji. Domačini so jih označili za deželo opojnih trenutkov in temu je res tako. V Brdih lahko aktivno razvajaš vseh svojih 5 čutov. Topla klima, izredna kulinarika, degustiranje kvalitetnega vina ter veliko naravnih in kulturnih znamenitosti so samo eni od razlogov, zakaj je to idealna lokacija za enodnevni ali večdnevni izlet.

Naše turistične vavčerje smo z veseljem unovčili v prekrasni butični nastanitvi Dvor Vipolže. Prespali smo v rustikalnih sobah z modernim pridihom ter čudovitim razgledom s terase, vključen pa je bil tudi samopostrežni zajtrk.

Kaj si ogledati v Goriških Brdih?

1. Srednjeveška vas Šmartno

Zelo majhna, a izredno simpatična vas z ohranjenim srednjeveškim obzidjem in s primorskimi ulicami, obdanimi z mediteranskim rastjem. Ogledate si lahko tudi tipično briško hišo in se okrepčate v vrhunski restavraciji Hiša Marica.

2. Naravni most Krčnik

Krčnik so slikovita korita, ki jih je izdolbel Kožbanjšček, nad njimi pa se vzpenja naravni most, ki je zavarovan kot naravni spomenik. Do Krčnika se lahko pripeljete z avtom, druga, aktivnejša opcija pa je, da prekolesarite dolino. V vasi Neblo zavijete na cesto, ki vodi v Kožbano, ob cesti pa boste opazili tudi table in tako lažje našli to sijajno naravno znamenitost.

3. Čudoviti razgledi

Povzpnite ali zapeljite se na enega od gričkov in občudujte razgled na neskončne briške vinograde. Takšnih kotičkov je v Goriških Brdih ogromno, zato je velika prednost, če se v te konce odpeljete s svojim prevozom in se tako ustavite tam, kjer vam poželi srce.

4. Sabotin – park miru

Soški del je bil pomembna strateška točka med 1. svetovno vojno, zato na tem koncu najdete veliko vojnih ostankov, ki spodbujajo k premisleku o nesmiselnosti ne samo 1. svetovne, ampak vseh vojn, ki se dogajajo po svetu. Blizu Brd se nahaja zanimiv in poučen park miru, ki se imenuje Sabotin. Celotno območje je preplet jarkov in kavern, v stražnici pa je urejena tudi informativna točka, kjer dobite več zgodovinskih informacij. Zraven je tudi okrepčevalnica.

5. Grad Dobrovo

Renesančni grad velja za enega najlepših dvorcev v teh koncih. Ljubitelji kulture si v notranjosti lahko ogledate tudi 2 razstavi – Galerijo Zorana Mušiča ter Grajsko zbirko.

Ta simpatičen seznam spodaj pa smo našli v naši nastanitvi. Mogoče se vam ob branju utrne še kakšna ideja, kaj bi lahko doživeli, degustirali in si ogledali v teh prelepih obmejnih koncih.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s