Čudoviti razgledi, čiliranje in fascinantna ušesa Istre

Prvomajski praznik nas je ponesel na primorski konec. Ušesa Istre so se nam s svojim imenom in fotografijami na spletu zdela mikavna ideja, poleg tega pa to ni ekstremno turistična točka, zato tam ni bilo kot v mravljišču.

Kako do tja?

Avtocesto zapustimo na izvozu Črni Kal in sledimo tablam za Sočergo. Tik pred omenjeno vasjo zavijemo levo, kjer je tabla za cerkev Sv. Kvirina. Nekaj minut se peljemo skozi borov gozdiček in prispemo do simpatične cerkvice v objemu cipres.

Kaj je tam zanimivega?

1. Cerkev Sv. Kvirina

Parkirali smo ob omenjeni cerkvici. Tam je res prijetno in mirno, nazaj grede pa smo si ob kombiju privoščili tudi “homemade” kosilo in malo “počilirali”.

2. Pot po grebenu

Do ušes Istre pešpot poteka čez greben, ki nas razvaja s prekrasnimi razgledi, ki sežejo tudi na sosednjo Hrvaško. Pot tja in nazaj ob počasni hoji traja 2 uri. Proti spodmolom se pot spušča, zato je treba nazaj grede malo “zagristi”.

3. Bunker

Ob poti se lahko spustimo 50 metrov tudi do bunkerja, vendar si ga mi nismo ogledali, zato od tam nimam nobene fotografije.

4. Naravni most

Tik preden prispemo do ušes Istre se sprehodimo pod zanimivim naravnim mostom.

5. Ušesa Istre ali spodmoli

Ko se spustimo po ozki poti pod mostom se nam odpre pogled na fascinantne spodmole, ki za moje pojme izgledajo kar malo vesoljsko – v dobrem smislu. Zaradi njihove oblike in zvočnega učinka se jim reče tudi ušesa Istre. Tam gnezdijo ogrožene ptice, na kar opozarjajo table.

Menda je ta pot najlepša jeseni, saj naj bi se kopala v neverjetnih odtenkih rdečih jesenskih barv. Tu smo bili prvič in verjetno se bomo zaradi tega slovesa tja odpravili tudi jeseni.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s