Čudovit Brač je postal naš drugi dom

Brač… Kako bi ga na hitro opisala z nekaj besedami? Zelen otok sredi čudovitega Jadrana, z dolgimi in sončnimi poletnimi dnevi, prekrasnimi plažami in neštetimi uvalami. Čar pa mu dajejo tudi majhna stara mesteca in vasi ter po naših izkušnjah izjemno prijetni ljudje.

Na Brač smo se odpravili za 14 dni in tam preživeli enega lepših družinskih dopustov. Od našega doma do Splita je pot dolga slabih 500 kilometrov, iz prelepega Splita do otoka Brač pa vožnja s trajektom traja slabo uro. Bivali smo v simpatični vasi Škrip, v apartmaju pri najbolj prijaznih lastnikih prijetne in domačne kamnite hiške. Tam smo se res počutili kot doma. In v načrtu je, da se bomo tja prav kmalu spet z veseljem vrnili.

Kaj smo vse doživeli?

Vas Škrip

Škrip je najstarejše naselje na otoku. Od morja, oziroma od prve plaže je oddaljen 5 minut vožnje z avtomobilom. Turisti ga radi obiščejo zaradi Muzeja otoka Brač in Muzeja olivnega olja. Teh dveh muzejev sicer nismo obiskali, vendar je stvar zagotovo zanimiva, vsaj po pričanju domačinov, kako so njihovi dedki in pradedki živeli, se preživljali in pridobivali olje in ostale pridelke v tistih časih, ko voda iz pipe in ostale ugodnosti sedanjega časa niso bile samoumevne. Nista pa samo muzeja tista, zaradi katerih je vreden obisk vasi. Vas nudi tudi prelepe razglede na Split, odlična ideja pa se je sprehoditi ali kolesariti skozi vas in se izgubiti med starimi mediteranskimi kamnitimi hišicami.

Plaže, ki so nas pustile odprtih ust

Kaj pa to dejstvo, da smo imeli plaže skoraj čisto zase? K temu je seveda pripomogla tudi predsezona, saj smo se na Brač odpravili v sredini junija ter trenutne korona razmere. Toda vseeno, plaža je plaža in morje je bilo svetlo modre ali smaragdno zelene barve, ne glede na “gužvo”. Najpogosteje smo se namakali in uživali na plaži Zastup v Splitski, na mestni plaži v Postiri ter v nekaj čudovitih uvalah, katerih imen še vedno ne poznam. 🙂 Obiskali smo tudi slavni Zlatni rat na Bolu.

Plaža Zastup

Plaža Zastup

Mestna plaža Postira

Vidova gora – najvišji vrh dalmatinskih otokov

Prav s tega vrha so posnete znane fotografije Zlatnega rata, ki krasijo vse reklamne fotografije, ki ljudi vabijo v Dalmacijo. Naše fotke sicer zaradi malo umazanega ozračja in fotografij posnetih s telefonom niso tako fotogenične, ampak vseeno, razgled je res prelep. Do vrha se lahko odpravite peš ali s kolesom, pot res ni izgledala naporna. No, mogoče je lažje biti pameten, ker smo se mi tja odpeljali z avtomobilom. 🙂

Mesto Supetar

Supetar je majhno mesto na severnem delu otoka, ima tudi pristanišče, njegovi časi pa segajo v prazgodovino, saj v okolici najdemo veliko arheoloških ostankov iz tistega časa. Mi smo se tja odpravili na sladoled, ravno tisti dan pa je bila tekma nogometnega evropskega prvenstva in sodelovala je Hrvaška, zato je bilo vzdušje fenomenalno! Bi pa lahko zraven dodala še, da prebivalci Brača dihajo za nogomet in splitsko moštvo Hajduk, saj po Braču odzvanja: “Koliko je u moru zrna soli, toliko Brač Hajduk voli.”

Toliko zaenkrat o Braču, več stvari pa si bomo ogledali v jeseni (če bo vse po sreči), ko se spet vrnemo in ko ne bo prevroče za še več raziskovanja. Menda bomo prisostvovali tudi pri obiranju oliv. 😊

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s