Čudoviti razgledi, čiliranje in fascinantna ušesa Istre

Prvomajski praznik nas je ponesel na primorski konec. Ušesa Istre so se nam s svojim vabljivim imenom in fotografijami, ob katerih ne ostaneš ravnodušen zdela mikavna ideja. Na tem izletu smo združili aktivno, sproščeno in poučno, zato ga z veseljem priporočim tudi drugim izletniškim navdušencem, ki radi obiščejo kraško-primorski konec.

Kako do tja?

Avtocesto zapustimo na izvozu Črni Kal in sledimo tablam za Sočergo. Tik pred omenjeno vasjo zavijemo levo, kjer je tabla za cerkev Sv. Kvirina. Nekaj minut se peljemo skozi borov gozdiček in prispemo do odmaknjene simpatične cerkvice v objemu mirne primorske klime in mediteranskih cipres.

Kaj je tam zanimivega?

1. Cerkev Sv. Kvirina

Parkirali smo ob zgoraj omenjeni cerkvici. Prijetna in mirna lokacija, kjer se sliši le petje ptic in oddaljen klepet parih izletnikov nas je prepričala, da smo si ob kombiju privoščili tudi domače kosilo in malo “počilirali”. Lokacija je za moj okus idealna, da daš možgane na pašo in si privoščiš kakšno okusno malico.

2. Pot po grebenu Veli Badin

Veli Badin se nahaja na kraškem robu in ponuja fascinantne razglede, ki sežejo tudi na sosednjo Hrvaško. Steza nas pelje mimo bunkerja ter naravnega mostu in pripelje do veličastnih ušes Istre. Hoja tja in nazaj ob počasnem tempu traja približno 2 uri. Proti ušesom Istre, oziroma tako imenovanim spodmolom se pot ves čas spušča, zato je treba nazaj grede mogoče na nekaterih predelih malo “zagristi”. Menda je tu najlepše jeseni, saj naj bi se narava zaradi značilnega ruja kopala v neverjetnih odtenkih rdečih, oranžnih in rumenih jesenskih barv. Tu smo bili prvič in verjetno se bomo zaradi tega slovesa tja odpravili tudi jeseni.

3. Bunker

Ob poti se lahko spustite do 50 metrov oddaljenega bunkerja. Posebnost le-tega je, da se nahaja v skalah, vpišete pa se lahko tudi v vpisno knjižico.

4. Naravni most

Tik preden prispemo do ušes Istre se sprehodimo pod še eno fascinantno naravno stvaritvijo – naravnim mostom, katerega lok je dolg približno 6 metrov, most pa je visok preko 2 metrov.

5. Ušesa Istre ali spodmoli

Zadnja stvar na pohodu po kraškem robu je prava poslastica. Ko se spustimo po ozki poti pod naravnim mostom se nam odpre pogled na fascinantne spodmole. Nastali naj bi kot posledica tektonskega in korozivnega dogajanja, zaradi njihove oblike in zvočnega učinka pa so dobili prikupno ime – ušesa Istre. Ušesa so postala dom ogroženim pticam, kot sta skalni golob in krokar.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s