Šrilanka – potopis

Šrilanka, dežela v obliki solze, je v primerjavi z drugimi azijskimi državami majhna otoška država, ki leži pod Indijo. Dobra novica za turiste in popotnike je, da je primerna za potovanje ne glede na obdobje v letu, saj so vedno vsaj na enem koncu države klimatske razmere stabilne.

Prispevek skoraj vedno začnem tako, da vtise in občutke o nekem kraju strnem v kopico ključnih besed. Ko slišim besedo Šrilanka najprej pomislim naslednje: divji šoferji, ki imajo na starem in “zjahanem” avtobusu pravi diskač – seveda z glasbo njihovih narodnjakov. Kmalu zatem pa se mi v misli narišejo šrilanški sloni, nadležne, ampak simpatične opice, kari in čaj. Seveda pa je Šrilanka veliko več kot. Kratek potopis o raziskovanju Šrilanke vas čaka v nadaljevanju.

večino časa sva potovala s takšnimi avtobusi

1. Negombo


Prvi dan sva preživela v Negombu, ki je najbližje mesto letališču, kjer sva pristala. Mesto se mi samo po sebi ni zdelo nič posebnega, sva pa takoj izkusila divjo vožnjo avtobusov. Nič hudega sluteč sva se na najini prvi vožnji ročke na sedežu držala le z eno roko… Naslednjič sva se držala z obema, pa še eden drugega. Za vsak slučaj. 🙂

Negombo je znan po ogromni ribji tržnici, katero pa je priporočljivo obiskati v zelo zgodnjih jutranjih urah, drugače vas, tako kot naju, na tleh pričaka le nekaj ostankov, ki so jih pozabili pospraviti.

v jutranjem času je na tem mestu ribja tržnica

dostavna služba

2. Dambulla in Sigiriya

Negombo sva zapustila takoj drugi dan in naslednja lokacija je bila Dambulla, ki je znana po templju v jami, kjer stoji, leži in kleči ogromno število kipov Bude v vseh velikostih. Vsak Budin položaj pa naj bi imel prav poseben pomen.

pred templjem, na levo pa so stopnice, ki vodijo do jamskega templja

na poti do jamskega templja sva srečala veliko opic

po bontonu naj Budi ne bi obrnili hrbta

Iz Dambulle sva se odpravila tudi na enodnevni izlet do Sigiriye. Sigiriya je ogromna skala, ki v prevodu pa pomeni Levja glava. Namesto na Sigiriyo, kamor se vijejo dolge vrste ljudi, sva se povzpela na sosednjo vzpetino, imenovano Pidurangala. Vstopnina je bila veliko cenejša, razgled pa prav tako čudovit. Še bolje – pogled sva imela prav na Sigiriyo, ta pa je bil izjemen!

Martin Krpan

Sigiriya

razgled na Sigiriyo

na sprehodu okoli Sigiriye sva se uspešno izognila krokodilom 🙂

3. Kandy

Naslednja destinacija je bilo mesto Kandy, ki leži bolj v osrčju države. Kandy je znan po Templju Budinega zoba. Ker na Šrilanki poleg hinduizma prevladuje tudi budizem, ta tempelj velja za enega najbolj svetih na otoku.

pred templjom, kjer hranijo Budin zob

ob jezeru se je brezskrbno sončil varan

5. Vožnja z vlakom Kandy – Adam’s Peak – Ella

Pot iz Kandyja proti Elli mi bo za vedno ostala v spominu. To je bila ena izmed najbolj slikovitih voženj z vlakom v mojem življenju. Iz Kandyja naju je vlak popeljal proti Elli, vmes pa sva se za eno noč ustavila še v Hattonu, od koder sva se povzpela na Adamov vrh. Med vožnjo z vlakom sva se naužila razgledov na neskončne čajne plantaže in številne zelene hribe. Vlak po šrilanški džungli pelje ekstremno počasi, vrata pa so ves čas odprta, zato sva nekaj časa veselo uživala ob bingljanju najinih nog z vlaka!

gospod sprevodnik

pot z vlakom

6. Adamov vrh

Adamov vrh oziroma Adam’s Peak ima globlji sveti pomen ne le za budizem, ampak je povezan tudi z ostalimi religijami. V glavni sezoni tja poteka romanje, kar velja za nepozabno doživetje, tako za domačine kot za turiste. Romanje se začne en dan prej in traja ponoči, zjutraj pa se z vrha vzpetine opazuje sončni vzhod. Midva žal nisva prišla v pravi sezoni za to edinstveno izkušnjo, sva se pa vseeno povzpela, čeprav nisva prišla do vrha. Začelo se je nočiti, poleg tega pa je padal dež in začela se je spuščati megla, zato sva se odpravila nazaj proti namestitvi. Do vrha sicer vodi približno 6000 stopnic. Midva sva jih prehodila približno polovico, naslednji dan pa sva se komaj premikala. 🙂

Adamov vrh

razgledi na poti so bili kljub slabemu vremenu prekrasni

velikokrat sva uporabila tudi tuktuk

7. Ella

Meni osebno se je na tem potovanju v spomin najbolj vtisnila vasica Ella. V tem kraju sem se počutila tako domače, da bi si zlahka predstavljala tu preživeti neko daljše obdobje. Ella je majhen in prijeten kraj, obdan s prostranimi čajnimi plantažami ter vrhovi, kamor sva se tudi povzpela. Pa tudi okolica izven mesta ponuja ogromno aktivnosti in izjemno zanimivih izletov. Več besed o sami Elli pa najdete tukaj.

čajne plantaže, v ozadju pa Ella Rock

razgled z Little Adam’s Peaka na dolino

del pešpoti vodi kar po železniških tirih

na poti na Ella Rock

8. Narodni park Udawalawe

Narodni park Udawalawe se nahaja na južni strani Šrilanke. Park nudi dom veliko sesalcem (največ smo videli bivolov in slonov), plazilcem in pticam. Park se ponaša tudi s tem, da je pomemben naravni habitat za šrilanške slone.

videli smo veliko lepih ptic

vodni bivoli

slonica in njen mladiček sta se zelo približala našemu džipu

Martin in slonja družina v ozadju

9. Tangalle in Mirissaplaže

Zadnje dni potovanja sva si rezervirala za sproščanje na šrilanških plažah. Obiskala sva mesti Tangalle in Mirissa, ki ležita na jugu otoka.

Tangalle, kjer sva se metala v valove

v Mirissi pa sva več kot očitno “špilala” turista

Mirissa

izbereš si ribo in pripravijo ti jo za večerjo

Na Šrilanki sva preživela prekrasnih 14 dni. Država mi bo v spominu ostala predvsem po (kot sem opisala že na začetku) divjih javnih prevozih, na katerih sva srečala zelo malo turistov, kar je vse skupaj naredilo še bolj pristno. Zanimivo mi je bilo, da so velikokrat, ko se je avtobus ustavil, gor prišli prodajalci ali zgolj ljudje, ki so kaj zapeli ali zaigrali, potniki pa so jim dali denar. Na avtobusih so pogosto tudi na veeeees glas predvajali njihove narodne, “modernejši” avtobusi pa so to podkrepili še z zelo posebnimi videospoti. 🙂 Res nepozabna in zabavna izkušnja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s