Lošinj – otok zdravja

Za prvomajske počitnice smo se odpravili na otok Lošinj. Kolebali smo med različnimi destinacijami za praznični oddih in nazadnje pristali v kraju, ki se imenuje Mali Lošinj. Otok je bil zaradi svoje posebne otoške mikroklime že kar nekaj časa nazaj razglašen za klimatološko zdravilišče in okrevališče dihalnega sistema. Prav to pa je bil še eden izmed razlogov, zakaj smo na koncu pristali tu – to se mi je zdela odlična ideja, ne le zaradi sprostitve, ampak tudi, da malo pridemo k sebi po vseh teh zimskih prehladih, kašlju in virozah.

Stvar se mi je zdela zelo zanimiva, zato sem se o njegovih vplivih na zdravje še malo bolj poučila in ugotovila, da je bivanje na Lošinju marsikomu prineslo res neverjetne rezultate.

Kako se je sploh začelo z zdraviliškim turizmom na otoku?

Zgodovina sega v leto 1884, ko je profesor A. Haračić objavil prve rezultate o meteoroloških vplivih na Lošinju. Leto kasneje se je dr. C. Clar sem s svojim sinom odpravil za 3 tedne in po tem obisku je otrok menda popolnoma okreval in njegove zdravstvene težave so bile popolnoma odpravljene. Otok je požel kar nekaj zanimanja in v njem so potencial videli mnogi veljaki, zato sta leta 1892 Mali in Veli Lošinj dobila uradni naziv – zdraviliški mesti. Med drugimi sta bila nad otokom in njegovo zdravilno klimo navdušena tudi habsburški cesar Franc Jožef in cesarica Elizabeta. Ko sta mesti dobili uradni naziv zdravilišč, so se aktivno začele graditi bolnice, zdravilišča, vile in penzioni. Lošinj je bil v pravem razcvetu zdraviliškega turizma. In še vedno je.

Zakaj je lošinjska klima tako zdravilna?

Aerosol se imenuje ta misteriozna zadeva. Kaj pa je to aerosol? Aerosol je edinstvena zdravilna zmes razpršenih kapljic eteričnih olj rastlin (bogat borov gozd in preko 200 vrst zdravilnih rastlin, ki rastejo tam) ter delcev morske soli v zraku. Da pa je temu tako in se takšna klima sploh ustvari, imata močan vpliv tudi optimalna količina vlage in idealna povprečna letna temperatura.

Kako aerosol deluje na našo telo? Aerosol pomirja bronhialno drevo, razširja bronhije in dobro čisti pljuča. Kapljice blažijo vnetja in kašelj ter razširjajo dihalne poti. Prav zaradi tega na Lošinju obstaja dolgoletna tradicija zdravljenja dihalnih poti na naraven način. Z bivanjem v okolju, polnim aerosola se lažje okreva po bolezni, poveča pa se tudi raven imunske odpornosti. Neverjetno, a če na Lošinju preživite dva do tri tedne na leto, lahko dolgoročno nadzirate kronične dihalne bolezni.

Ne samo zrak, tudi morje in pitna voda sta v prvi kategoriji kvalitete

Na Lošinju se redno meri kakovost morja, katera nepresenetljivo dosega zelo visoke ocene kakovosti. Pitno vodo pa črpajo iz Vranskega jezera na otoku Cres in tudi ta sodi v prvo kategorijo kvalitete. Poleg tega pa vodo dodatno obogatijo tudi številni minerali.

Lošinj ponuja res bogato izbiro zdravstvenih in zdraviliških storitev ter program pljučne rehabilitacije za otroke in odrasle. Pa še ena dopustniška misel: Na Lošinj se ne splača le zaradi kvalitetne klime. Otok je čudovit tudi sam po sebi – je zelen, saj ga iz vseh strani objema borov gozd, poleg tega nudi ogromno prijetnih sprehajalnih poti, ogledate pa si lahko tudi prekrasni mesteci Mali in Veli Lošinj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s