Maroko

Prejela sva klic: “Ej, a gresta v Maroko?” “Ja, itak!” Tako smo se februarja 2016 z Meto in Gregorjem odpravili na sever sosednje celine. 

postanek v Pisi, od koder smo leteli v Maroko

1. Fez

V poznih večernih urah smo prileteli v mesto Fez. S taksijem smo se odpravili v medino, stari del mesta. Ko smo izstopili, je na nas planilo cel kup domačinov. Bili so tako vztrajni, da smo utrujeni pristali, da nas za nekaj drobiža lokalni fant skozi temne ulice odpelje do našega prenočišča. 

pogled s terase na mesto
mesto je znano po barvanju usnja, vendar so ravno na dan našega obiska temu namenjene bazene čistili
tradicionalen tadžin
pri Berberu smo kupili kaktusove plodove
prespali smo v tipičnem riadu

2. Marakeš

Iz Feza smo hoteli kreniti v puščavo in šele nato v Marakeš, vendar je bil zaradi snega promet zaprt. Tako smo se z vlakom sredi noči odpeljali proti živahnemu Marakešu. Znan je po glavnem trgu Jemaa El Fna, kjer poteka pravi živžav – od vpitja uličnih prodajalcev do glasbe “krotilcev” kač. 

Jemaa El Fna
na trgu je desetine “štantov”, kjer prodajajo svež pomarančni sok; prodajalci vpijejo eden čez drugega in te vabijo k sebi
Kdo naredi višji stolp iz začimb?

3. Proti puščavi… 

V Marakešu smo rezervirali 3-dnevni izlet, katerega glavni cilj je bil prespati v puščavi. Vmes smo si ogledali še druge prelepe kotičke orientalskega Maroka. 

peljali smo se čez gorovje Atlas
najvišji prelaz
Ait Ben Haddou; tu so snemali veliko filmov
filmi, ki so jih snemali v zgoraj omenjenem mestecu
izdelovanje preprog iz kamelje volne
postanek ob poti
Maroko skriva veliko lepih kotičkov
noč v gorah smo vsi 4 zaradi mraza skupaj prespali v postelji pokriti z 9 dekami; vodo so nam odklopili – “No shower, it’s cold!”
gore, puščava in zelenje na isti fotografiji

4. puščava Sahara

Končno smo dočakali težko pričakovan obisk puščave. Upravičeno smo se ga zelo veselili, saj je bilo spanje med saharskimi sipinami v berberskih šotorih prav posebno doživetje. Berberi so zakurili ogenj in nam skuhali “tadžin” ter skupaj z njimi in še nekaj ostalimi popotniki smo se družili pod zvezdnatim puščavskim nebom. Bilo je prekrasno!

jahanje globlje v puščavo, kjer smo prespali
sončni zahod smo opazovali ob jahanju kamel
druženje ob ognju
plezanje na sipine je bilo zelo zahtevno, poleg vsega je pihal še veter

5. vrnitev v Marakeš in let domov

Zadnji dan v Marakešu je bil dan za nakupe. Jaz in Martin sva se še malo lovila pri pogajanju s prodajalci, Gregu in Meti (sploh Gregu), kot izkušenima barantačoma pa je šlo to odlično od rok. 

tržnicam ni videti konca
še zadnja slika pred odhodom domov