Roadtrip Nizozemska, Francija, Nemčija

1. Nizozemska

Prva točka na roadtripu je bil odprt in sproščen Amsterdam. Bivala sva v 8 kilometrov oddaljenem avtokampu Amsterdamse Bos in od tam sva se kot prava domačina s kolesom odpeljala v mesto, katerega bi opisala kot mesto koles, mostičkov in kanalov. Ogledala sva si glavni trg Dam in slavno Ulico rdečih lučk. Obiskala sva tudi znano hišo Anne Frank, kjer se je njena družina med 2. svetovno vojno skrivala pred nacisti. Podala sva se še v dve manjši sosednji mesteci. Edam je najbolj znan po siru Edamcu, Marken pa po izdelavi cokel in po tem, da leži pod morsko gladino.

kanali
večerni ogled mesta
poleg tulipanov najbolj prepoznavna stvar Nizozemske – mlini na veter
Edam, zelo prijetno mestece, znano po siru
Marken z značilnimi hišami

2. Francija

Čestitala sva si, ko sva se skozi pariško prometno konico pripeljala do prijetnega in za Paris zelo ugodnega avtokampa Indigo Paris, ki je bil od centra oddaljen le 10 minut vožnje z avtobusom, karto pa sva kupila na recepciji, kar je bilo zelo prikladno. Pariz je ogromno mesto, v katerem bi lahko preživel vsaj teden dni, pa še vedno ne bi videl vsega. Midva sva bila tu le 2 dni, vendar sva se večino časa le ležerno sprehajala po romantičnih pariških ulicah ter ob reki Seni. V tipičnih francoskih kavarnah sva si privoščila zelooooo drago kavo, sprehodila sva se po Elizejskih poljanah mimo Slavoloka zmage, seveda pa nisva izpustila tudi najbolj prepoznavnega simbola – Eifflovega stolpa.

Slavolok zmage na Elizejskih poljanah
obvezen selfie pred slavnim Eifflovim stolpom
ob reki Seni
ponoči je vzdušje okoli Eifflovega stolpa super

3. Nemčija

V Nemčiji sva na poti domov obiskala znano koncentracijsko taborišče – Dachau. Nahaja se 20 km severno od Münchna. Nacisti so ga ustanovili že leta 1933, že 6 let pred začetkom 2. svetovne vojne. Dachau je bilo prvo uničevalno taborišče v tretjem rajhu, najbolj pa sem si zapomnila, da so v prav to taborišče med vojno pripeljali ogromno Slovencev.

vhod v taborišče
vreme je bilo primerno vzdušju
krematoriji

V enem tednu sva prevozila preko 3000 kilometrov. Vožnja je bila kljub dolžini zelo zanimiva, saj so nama pot krajšali razgledi na slikovito pokrajino in zanimiva mesta.