Istanbul – 15 znamenitosti in doživetij

Neverjetno prijazni domačini, mogočne mošeje, dišeči bazarji, odlična kulinarika, okusne sladice, mesto dveh celin… Vse to je Istanbul – veličastno mesto z bogato in raznoliko zgodovino, ki je name naredilo res noro dober vtis. V Istanbulu smo preživeli teden dni in priložnost smo ga imeli res dobro raziskati. Spodaj pa nekaj znamenitosti in izkušenj, ki smo jih doživeli v tem ogromnem misterioznem mestu.

1. Modra mošeja

Modra mošeja je ena izmed najbolj prepoznavnih znamenitosti v Istanbulu. Nahaja se na precej priljubljenem in turističnem predelu v mestu, ki se imenuje Sultanahmet. Mošeja je ogromna in premore kar 6 minaretov. Vstop v veličastno notranjost je brezplačen, ženske pa si morajo pred vhodom namestiti ruto. Če je nimate s seboj, jo brezplačno dobite pri vhodu.

2. Ayasofya (po turško) ali Bazilika Sv. Sofije

Tudi Ayasofya se nahaja v predelu Sultanahmet in stoji nasproti Modre mošeje. Zaradi zgodovinske pestrosti ima tudi ta stavba bogato preteklost. Ayasofya je bila najprej cerkev, nato pa so jo ob menjavi vladavine spremenili v mošejo. Velja za eno najlepših stavb na svetu ter spada pod seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

3. Most Galata

Most Galata povezuje stari in novi del mesta, znan pa je tudi po številnih ribičih, ki na mostu potrpežljivo čakajo na svoj ulov. Pod mostom se nahaja veliko restavracij, greh pa je, če si prav na tem delu mesta ne privoščite okusnega ribjega sendviča.

4. Stolp Galata

Kjer je most je tudi stolp. 🙂 Slavni 67 m visok stolp z bogato zgodovino ima na vrhu kavarno, ki ponuja 360-stopinjski pogled na mesto. Mi smo obisk zaradi precejšnje gneče izpustili, vstopnina pa sicer znaša približno 5 €.

5. Številne mošeje

V Istanbulu se mošeje nahajajo skoraj na vsakem koraku, mesto ima namreč preko 3000 aktivnih mošej. Najbolj znani sta zgoraj omenjeni – Modra mošeja in Ayasofya, splača pa se obiskati tudi kakšno manjšo ali manj znano.

6. Turške sladice, čaj in kava

Lokum, halva, baklava, razni pudingi… Nad tipičnimi in izredno sladkimi turškimi sladicami bo gotovo navdušen marsikateri sladokusec. Tudi turško kavo in pravi turški čaj v tipičnih kozarčkih lahko najdete na vsakem koraku. Nisi bil v Istanbulu, če nisi poskusil vsaj ene izmed teh mikavnih sladic ali vabljivih napitkov. 🙂

7. Arasta bazar

Arasta bazar je manjši carigrajski bazar, ki se nahaja blizu Sultanahmeta. Tu prodajajo predvsem veliko tradicionalnih izdelkov.

8. Veliki bazar ali Grand bazaar

Veliki bazar ali Grand Bazaar je eden najstarejših in največjih pokritih bazarjev na svetu. Na več kot 60 ulicah se nahaja preko 4000 trgovin. Velja tudi za enega najstarejših nakupovalnih centrov. Definitivno bi rekla, da je to atrakcija, ki je vredna ogleda.

9. Bazar začimb ali egipčanski bazar

Egipčanski bazar je poleg Velikega bazarja turistom najbolj znana tržnica v Istanbulu. Je tudi središče trga z začimbami v tem mestu. Z vsemi “žavbami” namazani prodajalci so tri korake pred nami, tako da za obisk bazarja priporočam, da se držite dveh stvari – barantanja in besed “ne, hvala”. Pa ne samo pri obisku tega bazarja, pri obisku vseh. 🙂 So pa prodajalci neverjetno prijazni in simpatični, zato jim težko zameriš. 🙂

10. Cisterna Bazilika

Cisterna je največja izmed več kot sto carigrajskih starodavnih cistern, ki se nahajajo v podzemlju Istanbula. Dolga je 140 m in široka 70 m. Najbolj fascinantno pa je to, da lahko sprejme tudi 100.000 ton vode. Vstopnina nanese približno 3 €.

11. Hipodrom

Tukaj so v antičnem času potekale konjske dirke, kar je bila zelo priljubljena zabava v tistem času. Na hipodromu se nahajajo tudi zelo znani spomeniki, vsak pa ima svojo zgodbo in zgodovino: Kačji steber, Tutmozov obelisk, Konstantinov obelisk. Hipodrom ima svoje mesto v neposredni bližini predela Sultanahmet.

12. Pisana soseska Balat

Balat je znan po svojih pisanih stavbah in ozkih tlakovanih ulicah. Značilne so tudi slikovite in trendovske kavarne. Nekoč je bil ta del mesta središče židovske, grške in armenske skupnosti.

13. Bospor – povezava med Evropo in Azijo

Istanbul je mesto dveh celin, leži hkrati v Evropi in v Aziji. Ta dva kontinenta med seboj ločuje le približno 30 km dolga in v najožjem delu dobrih 600 m široka ožina, ki se imenuje Bospor. Iz pomola Eminönü (blizu glavnih turističnih znamenitosti) do predela Kadiköy na azijski strani vozi trajekt, vožnja pa traja 20 minut. Če uporabljate Istanbulkart, se samo približate k čitalcu in vstopite skozi pomična “vratca”. Počakate v čakalnici in se vkrcate na trajekt, ko se prispeli potniki izkrcajo.

14. Ulični prigrizki

Kostanj, koruza, simit, pide, durum, borek… Okusne in dišeče ulične prigrizke v Istanbulu prodajajo praktično skoraj povsod. Privoščite pa si lahko tudi turški sladoled, ki vam ga postrežejo spretni in prijazni žonglerji s sladolednimi kepicami. Za dobro mero vitaminov pa poskrbi sveže iztisnjen sok granatnega jabolka.

15. Kebab

Kebab je tradicionalna jed, sestavljena iz mesa (najpogosteje iz govedine in jagnjetine ter včasih iz piščanca) ter različnih dodatkov, kot so pide kruh, pečen jajčevec, pečena rdeča paprika, jogurt… Pripravljeni so na zelo različne načine in seveda neverjetno okusni.

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s