5 idej za aktiven izlet po Sloveniji

1. Velika planina

Velika planina, znana po svojem avtentičnem planšarskem naselju, je pravi biser Kamniško-Savinjskih Alp. Pohodniške planinske poti na tem delu so enostavne in prav zato jo tako domačini, kot tudi drugi obiskovalci z veseljem obiščemo. Do Velike planine lahko pridemo iz smeri Kamniške Bistrice (z gondolo ali peš), mi pa jo največkrat mahnemo kar mimo Kranjskega Raka in parkiramo na enem izmed dveh parkirišč (Marjanine njive ali Ušivec). Od tam se po navadi peš odpravimo do Velikega stanu, kjer stojijo tipične planšarske hiške, ali pa pohod podaljšamo še za slabe pol ure in se podamo na Zeleni rob na štruklje. Parkirišče pod planino je po novem plačljivo in za osebna vozila stane 7 € na dan.

2. Pohod po dolini Tamar

Prelepa Gorenjska… Za moj okus najbolj idealna regija, če si zaželite aktiven izlet, začinjen pohodniško ali kolesarsko. Dolina Tamar je obdana s prelepimi slovenskimi vrhovi ter za pohod zelo enostavna. Za nekaj evrov lahko parkirate prav pod našo velikanko v Planici in se zatem peš ali s kolesom odpravite do Doma v Tamarju, kjer se v objemu vršacov in zelenega gozda okrepčate s kakšno tradicionalno slovensko jedjo. Še nekaj več besed o pohodu pa tukaj.

3. Od Krope proti Jamniku

Pot začnemo v Kropi, zibelki kovaštva, in se do čudovitega Jamnika vzpnemo skozi gozd. Jamnik je znan po slikoviti cerkvi, ki leži na vrhu hriba, v ozadju pa jo krasijo razgledi na neverjetno lepe slovenske Alpe. Več napotkov pa najdete tu.

4. Rogla

Rogla nudi res ogromno pohodniških poti in možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v naravi. Tukaj se lahko zabavate prav v vseh letnih časih.

Nekaj idej, če vas bo pot zanesla na ta štajerski konec:

  • Mini Rogla
  • Pot med krošnjami
  • Škratova učna pot
  • Jezernikova vodna pot
  • Pohorska vasica
  • Adrenalinsko sankališče Zlodejevo
  • Bike park Rogla in druge kolesarske poti
  • Pohodniške poti do razglednega stolpa, Lovrenških jezer, Ribniške koče, Črnega jezera, Skomarij, Velike Mislinje, term Zreče
  • Outdoor center
  • Čutna pot in energijski park

5. S kolesom po kolesarski poti do Belopeških jezer na italijanski strani

Kolesarsko pot, kjer je nekoč potekala stara ozkotirna železnica, lahko začnete že v Jesenicah ali v Mojstrani, mi pa smo se odločili kar za Kranjsko Goro. Kolesarska steza je bolj ali manj ravna in neprometna, le na koncu, ko se bližamo Belopeškim jezerom se malo vzpne. Dolžina poti v eno smer je dolga 14 kilometrov, razgledi med kolesarjenjem pa kot se za Gorenjsko spodobi – navdihujoči.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s