Jesenski Brač prav nič ne zaostaja

Otok Brač nas je v juniju tako navdušil, da smo se konec oktobra ponovno odpravili tja. Škrip se imenuje vas, kjer smo preživeli imeniten teden. Tokrat za prekrasen dopust nista bila zaslužna le mirna prelepa vasica in modro morje, ampak tudi naši super gostitelji, s katerimi smo se res odlično ujeli.

Škrip, pogled s terase

S čim vse smo se zabavali?

1. Pustinja Blaca

Fascinantna pustinja Blaca, kar v prevodu pomeni puščava Blaca, je svoje ime dobila po menihih – “puščavnikih”, ki so sem v 16. stoletju pribežali pred Turki. V skali so si uredili odročno domovanje, kjer so molili, delali, veliko časa pa so namenili tudi znanstvenim raziskavam. Zdaj, v teh časih se notri nahaja muzej.

Do pustinje Blace smo se odpravili po najbolj znani turistični poti – zavili smo na odcep, ki pelje tudi proti Vidovi gori, nato smo se vozili 15 minut (vse označeno) po makedamski cesti ter nazadnje še pol ure hodili po ozki soteski navzdol. Seveda nazaj po isti poti navzgor. 🙂

2. Zlatni Rat

Na tej verjetno najbolj slavni hrvaški plaži smo bili sicer že poleti, ampak meni osebno ni tako prirasla k srcu, kot tokrat – v toplih rdeče-oranžnih jesenskih barvah in brez gneče. Namig: sončni zahodi pa so sigurno poleti tudi tako lepi, kot jeseni. 🙂

3. Majhno mesto Milna

Milna, ki leži na zahodni strani otoka, slovi kot najbolj simpatična in popularna luka na Braču. Mestece je majhno in nadvse prijetno. Je kot nalašč primerno, da si ob pogledu na morje privoščiš okusno kavico ali pa kaj bolj močnega. 🙂 Seveda pa radovedne oči lahko “napasete” tudi ob razgledu na vse vrste plovil – od majhnih, do tistih večjih, od tistih na motor, do tistih na jadra.

super razgled – mestece na poti do Milne

4. Nabiranje oliv

Tudi, če smo se v tem tradicionalnem dalmatinskem opravilu preizkusili le enkrat, moram priznati, da je to res tisto pravo doživetje. Naši gostitelji imajo “maslinjak” na tako super lokaciji, da bi si tam z največjim veseljem zgradila mini vikend hišico – poln nasad oliv, v ozadju pa pogled na morje in hribe, ki se vzpenjajo nad Splitom.

5. Vidova gora

Vidova gora je s fantastičnim pogledom na Jadransko morje, plažo Zlatni Rat, dalmatinska mesta ter hribe v ozadju pravi balzam za dušo in oči. Tukaj smo bili tudi poleti, seveda pa bi bil greh, če bi takšen razgled izpustili tokrat.

5. Prazna vreča ne stoji pokonci!

Zadnje 3 dni dopusta nam je malo zagodel dež, zato nismo bili preveč aktivni, prav tako pa je v vodo padlo “branje maslina”. A nič ne de… Smo pa nadoknadili na drugačen način. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s